0/10(0 гласа)
Климатици ни спасяват от жегата

Макар и да предстоят няколко по-хладни дни от обичайното, това не променя факта какви жеги са ни налегнали в последно време ...

Замисляли ли сте се, едно време преди да имаме климатици, колко време сме прекарвали пред вентилаторите и колко слаб беше ефекта от тях? Макар да духаха на максимум, в някои случаи продължаваше да ми е топло. А и всяка къща имаше дори повече от един вентилатор, опитващи се да ни спасят от горещите летни дни.

В днешно време обаче положението е съвсем различно. Почти всеки дом е екипиран с поне един климатик грижещ се за благото на човека. Климатиците отдавна не са лукс, а необходимост. Има неща обаче, които е добре да се замислите, ако имате или ще си купувате нов климатик. Много е важно да проучите добре марката и модела на климатика - да е икономичен, да не вреди на озоновия слой, т.к. преди известно време на пазара бе пусната серия китайски климатици, които сериозно увреждаха озоновият слой на планетата ни.

Други важни неща за климатиците са, че филтрите им задържат много алергени, което до известна степен помага много на хората, които имат алергия към прах или сенна хрема, т.к. филтрите умело задържат тези вещества. Не знам дали сте запознати, но в праха се съдържат микрокърлежи, които са в основата на вредността на домашният прах.

Много важно е да извършвате редовно профилактика на климатика, както и сами да измивате филтрите на определен период от време, съгласно инструкциите на климатика ви. Повечето фирми, които извършват монтаж на климатици ще ви въведат по-подробно в това как да процедирате. Друго важно нещо е, да се използва климатика, само когато наистина имате нужда от него, т.к. освен че пестите ток, не се излагате на риск и от настинка. Също не нагласяйте климатика и на много ниска температура, т.к. рязката смяна от висока на ниска температура е вредна за здравето на човека. Струята въздух идваща от климатика, също не трябва да е насочена към вас или на ниско. Най-добре е да е насочена нависоко. Студеният въздух и без това е по-лек от топлия и рано или късно ще падне на по-ниско.

Последна промяна на Вторник, 26 Юли 2011 12:57

3 коментара

  • Връзка към коментара Стефан Иванов Събота, 16 Юни 2012 19:34 публикуван от Стефан Иванов

    Климатикът си е голямо удобство през горещите летни дни, обаче минусите му са повече от плюсовете. На първо място, както каза Джон, климатикът не е особено икономичен. След това следва, че е вреден за здравето на хората и е твърде възможно да се разболеете, стоейки по половин час на ден пред климатика.

  • Връзка към коментара Yanislav Iliev Сряда, 14 Септември 2011 20:30 публикуван от Yanislav Iliev

    Ами не е икономичен, но при 40-градусовите жеги какво ще правим? Друг е въпросът, че е вреден за здравето на неговите ползватели...

  • Връзка към коментара John Doe Сряда, 27 Юли 2011 15:45 публикуван от John Doe

    Вярно, климатика върши отлична работа... за съжаление обаче не е никак икономичен.

Leave a comment