10/10(1 гласа)

Мисля, че ще е от голяма полза за читателите или случайните посетители на блога ми, да споделя кои SEO инструменти използвам най-често с малко обяснение към тях.

1. Open Site Explorer

Един от най-популярните SEO инструменти, разработен от SEOmoz, наследник на оригиналният Linkscape, също продукт на SEOmoz. С OSE можете да видите обратните връзки към вашият сайт, най-линкваните ви страници, домейните от които имате връзки, обобщение на anchor-ите, оценка на домейна с mozRank /подобие на PageRank) и др.. Наскоро имаше ъпдейт на Open Site Explorer и в момента предлага много по-детайлна информация. Недостатък е бавният ъпдейт на инструмента - приблизително веднъж месечно. Ако искате да проверите на някой сайт какъв link building му е правен, този SEO инструмент ще ви свърши чудесна работа.

2. MajesticSEO

Това е още един SEO иструмент тип "backlink analysis", който се ъпдейтва сравнително по-често (всеки ден). И той си има предимства и недостатъци. Едно от предимствата са backlink history за последните 30 дни както за брой линкове, така и за брой домейни, като има за сравняване на до 5 сайта и още допълнителни опции. MajesticSEO също имат оценка - ACRank, която е от 1 до 15 и се базира единствено на броя връзки, не и на тяхното качество, както е при mozRank. Този, заедно с първия инструмент са много добри ако правите SEO одит на някой конкурентен сайт.

3. Dirgio

Този SEO инструмент за анализ на връзките е много по-малък в сравнение с горните, но някак си ми допада визията му. Има оценка на връзката, която се базира на различни други оценки (PageRank, mozRank, Out bound links и др.), което фактически ми допада най-много. Има филтър за счупени, duplicate, nofollow и линкове с PR0. Неплатената версия е много калпава, но все върши някаква работа.

4. Проверка за уникалност на текст

Този инструмент е разработен от Васил Тошков (Cloxy), за което съм сигурен, че много хора са/сме му благодарни. Принципа на работа е следния: копирате желаният текст и натискате бутона "Check", като инструмента селектира 50 символен низ и търси в Google за съвпадения. Много е полезен за собствениците на директория за статии, или ако искате да проверите, дали някой не ви е крал текстовете. Ако се занимавате с пренаписване на статии, може да погледнете и този article spinner, дело отново на Васко.

5. Copyscape

Copyscape е от подобен калибър като инструмента на Cloxy, но там въвеждате директно URL. Няма кой знае какви особености, че да обяснявам подробно.

6. Uniq4o - проверка за % на уникалност на текст

Този инструмент е сравнително нов и е разработен от scoobydoo @ WebmasterBG форума. Общо взето сравнявате един текст с друг, като ви показва процент на уникалност. По-подробна информация има в страницата на инструмента.

7. Keyword Tool by Google AdWords

Задължителен инструмент, ако се занимавате с проучване на конкурентността на някоя фраза или ниша. Много е важно да изберете държавата и езика за който търсите, както и да изберете "Exact match" съвпадение на фразата (появява се в лявата колона, след като сте натиснали бутона Search")

8. Google Webmaster Tools a.k.a. GWT

Няма да се впускам в подробности тук. Колкото и калпав да бе в началото, сега е сравнително по-добра, а и е единствения начин за комуникация между вас, като собственик на домейн и Google. Повечето сигурно сте запознати с опциите, които предлага.

9. Google Analytics

Този SEO инструмент също е сред задължителните, ако искате да имате пълноценна и подробна информация за източника на трафик към сайта ви. Освен стандартните опции за източници на посетители, в новата версия има и Social графа, която показва по-социални елементи като страници на които е гласувано с +1 бутона на Google. Можете да интегритате и следене на Facebook like в Google Analytics, а подробно обяснение как, можете да намерите в блога на Иво Илиев. Има и няколко други интересни статии в тази насока, на които също може да хвърлите око.

10. Google Insights for Search

Този инструмент е малко подобен на Keyword Tool, с тази разлика че не показва брой на търсения, а изчислява в индекси обема на търсене за една или няколко фрази. Много добра функция е и обема на търсене за конкретен период от време.

11. SEOquake

Това е добавка за Мozilla Firefox и Google Chrome, която ви показва няколко основни показатели за конкретна страница или домейн - индексирани страници, PageRank, изходящи връзки, възраст на домейна, Alexa Rank и др.

Общо взето тези SEO инструменти използвам. Може да хвърлите око на iSOCBOX, Yazzle и WMS Tools, които също имат голямо приложение сред SEO оптимизаторите.

Допълнителна информация:

Последна промяна на Събота, 03 Септември 2011 09:59

18 коментара

 • Връзка към коментара Антон Петров Вторник, 12 Февруари 2013 14:08 публикуван от Антон Петров

  Много полезен списък, голяма част от инструментите използвам в ежедневната си работа. Но със SEOquake имах проблеми и се наложи да го заменя , в момента ползвам едно тулче PageRank Status за chrome от което съм много по-доволен.

 • Връзка към коментара Жоро Петък, 01 Февруари 2013 14:27 публикуван от Жоро

  Страхотна статия, някои от инструментите все още не съм ги използвал и мисля да започна веднага! Благодаря!

 • Връзка към коментара Бойко Вторник, 04 Септември 2012 07:25 публикуван от Бойко

  Много полезни инструменти. Благодаря! Аз използвам и ahrefs.com, дава подробна информация за беклинкове.

 • Връзка към коментара Валентин Сряда, 04 Юли 2012 15:27 публикуван от Валентин

  Поздравления за полезната статия! Бих добавил http://www.woorank.com - прави доста добър анализ на сайта. Има 1 безплатно ползване на седмица, за пълен достъп се плаща.

 • Връзка към коментара Tzahariev Сряда, 20 Юни 2012 15:07 публикуван от Tzahariev

  Здравейте. ПОзволете да споделя своите инструменти.
  Освен тези които използвате. Аз спинвам статии чрез SEO Anchor Generator , и проверявам уникалнст с Адвего плагиатус.
  ЛИнкове проверявам освен с OSE така и с Ahrefs Site Explorer.
  Serp-а следя ръчно и със free monitor for google само за google.com .
  и Pingler. Надявам се да съм бил полезен.

 • Връзка към коментара Пано Кондоянис Петък, 18 Май 2012 06:44 публикуван от Пано Кондоянис

  dirgio върши много добра работа, мерси за споделянето

 • Връзка към коментара Ралица Неделя, 29 Април 2012 17:35 публикуван от Ралица

  Трябва ми инструмент за автоматично регистриране по сайтове и пускане на кратки съобщения. Добавка за Mozilla,SEOquake наистина много забавя

 • Връзка към коментара Калоян Цанков Неделя, 25 Декември 2011 10:05 публикуван от Калоян Цанков

  След като спряха YSE, сега с какво проверявате беклинковете? :)

 • Връзка към коментара Т.Гос Неделя, 06 Ноември 2011 13:04 публикуван от Т.Гос

  Analytics-a и keyword tools-a са си най-важните.

  Тази догбавка към Mozilla,SEOquake, не ми допада, прекалено много ми забавя браузарът. Накрая започнаха да ме дразнят тези тулбари и я махнах.

 • Връзка към коментара Ivaylo Bachvarov Сряда, 28 Септември 2011 09:02 публикуван от Ivaylo Bachvarov

  Супер полезно

  11. SEOQUAKE - е незаменимо tool-че което научих от тук!

 • Връзка към коментара Димитър Василев Вторник, 27 Септември 2011 14:01 публикуван от Димитър Василев

  Полезна статия, само че за съжаление най-евтиния план за MAJESTICSEO започва от 30 лири. С безплатния вариант можеш да проучваш само собствен сайт, което едва ли е от полза за някого.
  Иначе има и много Seo добавки за Файърфокс и Хром - една от най-добрите според мен е Seo Doctor

 • Връзка към коментара Ники Петък, 16 Септември 2011 15:06 публикуван от Ники

  (Благодаря за линка към Uniq4o :P.)
  Определено на нас SEO-тата ни трябват много инструменти. Искам само да спомена още един, който мисля, че е много полезен за подобряване нивото на on-page оптимизацията - нещо, което понякога се пренебрегва: http://pro.seomoz.org/tools/on-page-keyword-optimization/new
  Поздрави.

 • Връзка към коментара Ангел Понеделник, 12 Септември 2011 14:31 публикуван от Ангел

  Какъв източник да посоча не разбрах?

 • Връзка към коментара Иванов Понеделник, 12 Септември 2011 12:44 публикуван от Иванов

  Посочи източника де :D

 • Връзка към коментара yarkost Сряда, 07 Септември 2011 08:48 публикуван от yarkost

  как точно работи тва Dirgio. пробвах и не ми даде никакви резултати за сайт на 6 год ???

Leave a comment