6/10(2 гласа)
Инверторен климатик Мидеа Инверторен климатик Мидеа

Климатика е един мултифункционален уред, който може да бъде използван както за отопление през зимата, така и за охлаждане през летния сезон. Климатичните системи са лесни за управление благодарение на микропроцесорния чип, който им е монтиран. Чрез него и дистанционното управление към всеки климатик, можем лесно да настройваме температурата, която искаме да имаме в помещението. Климатиците „Мидеа“, особено тези от клас „А“, са и по-икономични от другите ни познати начини за отопление (като изключим тези със значително по-сериозна инвестиция) и охлаждане, и не харчат толкова много електроенергия.

Каква е разликата между инверторните и обикновените климатици?

Във всеки климатик има:

 • компресор, които засмуква и повишава налягането на фреона в климатика
 • кондензатор, разположен във външното тяло, който преобразува фреона от газообразна в течна фаза
 • терморегулиращ вентил, който регулира(редуцира) налягането и температурата на фреона
 • вентилатор, който създава въздушния поток и обуславя интензивността на топлообмена

Основната разлика между конвенционалните и инверторни климатици се крие в компресора.

Работата на компресора на инверторния климатик се контролира от микропроцесор, който регулира оборотите, а чрез него и разхода на енергия и количеството топлина, която е отделил.

Казано на прост език обикновените климатици достигат зададената им температура и спират работа, докато инверторните климатици работят докато достигнат зададените градуси и минават в така нареченият „Stand by” режим, което е важно за енергийната ефективност.  Когато термометъра на климатичното тяло установи, че температурата е паднала или се е повишила, се включва отново докато достигне зададената и така извършва този цикъл, докато не бъде изключен от захранването.

Инверторни климатици „Мидеа“ можете да намерите на пазара на цени между 550лв. и 700лв. Всичко зависи от модела, който сте избрали и кубатурата, за която той е предвиден да работи през проблеми и без да се затормозява неговия компресор с цел живота му да е по-дълъг.

Последна промяна на Събота, 10 Юни 2017 10:57

3 коментара

 • Връзка към коментара Radka Събота, 02 Юни 2012 14:08 публикуван от Radka

  Инверторните климатици освен, че са по-икономични, не са толкова шумни, колкото обикновените. При всяко включване на компресора на обикновения климатик се чува силен шум, който нарушава съня през нощта. Това го няма при плавната работа на компресора на инверторните климатици. Някои модели имат толкова ниски нива на шум, че изобщо не се усещат, като работят.

 • Връзка към коментара Кадиев Четвъртък, 17 Май 2012 10:36 публикуван от Кадиев

  Браво добре написано кратко и ясно -
  инж. Кадиев

 • Връзка към коментара Нанко Нанев Четвъртък, 10 Май 2012 09:13 публикуван от Нанко Нанев

  За това лято може и да не смогна с апартамента, но най-късно за другото ще ми трябва. За това ме интересува какви параметри трябва да гледам, за да си избера оптималния за мен вариант. Апартамента не е голям, стаята в която ще се намира е около 40-50 квадрата (хол+кухня). Искам да се взема такъв който да харчи минимално ток. Знам, че има някакви параметри по които се определя, но не знам кой са и какво да гледам. Другото което ме интересува е да е читав. Имаме един "мидеа" в жилището където живея сега, но създава много проблеми и не може да топли. Изкара около 1 година и след това се започна 1 ходене по мъките. Сега е позакърпено положението, но проблема с топленето си остана. И накрая идва и цената. Не искам да се изхвърлям, не ми е и по възможностите, но съм склонен да дам повече пари ако има смисъл. Та какво да гледам и от къде ми препоръчваш да си взема климатик?

Leave a comment