0/10(0 гласа)
Как да подготвим автомобила за лятото?

Лятото чука на прага и идва времето за дълги пътувания на планина или море. Важно е преди това автомобилът да бъде подготвен с нови авточасти и автомобилни аксесоари.

Много от по-старите коли вероятно имат нужда от подмяна на авточастите на климатика. Понякога се случва охладителният агент да е изгубил част от свойствата си или да се наблюдава изтичане на течност. Затова едно от първите неща, които трябва да бъдат проверени, са климатиците и климатрониците.

Не е нужно непременно да подменяте компресора или топлообменника. Можете просто да долеете нужния охладителен агент и да разчитате, че ще изкарате лятото без скъпоструващ ремонт. Ако при включване на климатика в колата се разнася неприятен мирис, трябва да се предвиди антисептично очистване на радиатора – изпарител на климатика и на въздуховодите. Може да закупите от магазин за авточасти и да поставите пред радиатора на климатика обикновена защитна мрежа, която ще ограничи влизането на пух и насекоми.

Други автомобилни части, които трябва да бъдат прегледани профилактично, са стъклоподемниците, страничните стъкла и шибидаха. Дългото им бездействие през зимата може да доведе до сериозни неизправности в тях.

Подготовката с нови авточасти и автоаксесоари преди лятото предполага и проверка на системата на охлаждане на двигателя. Още в първите дни на топлия сезон трябва да наблюдавате дали се включва вентилаторът на радиатора, колко често стрелката на термометъра достига до опасната зона и дали моторното масло в двигателя не е за смяна. Неизправността на такива авточасти като термостат или вентилатор може да струва много скъпо, особено на дълъг път.

Проверете задължително – на стенд или на площадка – работата на спирачната система. Обърнете внимание на ефективността й и на едновременната работа на механизмите на различните колела. През зимата при хлъзгавите пътища не се налага често да набивате спирачки, но през лятото това е често явление.

Проверете внимателно авточастите, свързани с фаровете. През зимата влагата и солта на пътя могат да предизвикат нарушения в контакта и прегаряне на лампите. Прегледайте шините за повреди поради затруднените пътища.

Не е лошо да използвате автоаксесоари, които да защитят боята на купето. Ако имате възможност, натрийте го със защитен восък. Така поне частично ще го предпазите от одраскване или от зацапване с трудно отделими дървесни сокове или птичи изпражнения.

Направете основно измиване на автомобила. Със силна струя вода под високо налягане преди лятото трябва да бъдат измити всички авточасти отвътре и отвън. Така ще измиете и голяма част от калта и солта, останали след зимата, което означава, че ще предпазите автомобила си от повредите, които те му нанасят в дългосрочен план.

Последна промяна на Понеделник, 28 Май 2012 09:01

9 коментара

 • Връзка към коментара Syncro Понеделник, 03 Декември 2012 09:31 публикуван от Syncro

  Интересна и полезна публикация. Факт е, че понякога пропускаме баналните неща и това ни струва една торба нерви и пари след време.

 • Връзка към коментара Жени Вторник, 04 Септември 2012 09:36 публикуван от Жени

  Хъм много добра статия! Но най-важното преди да тръгнеш на път и то особено ако е на далеч трябва да се провери изправността на колата, основно правило при добрите шофьори

 • Връзка към коментара Джулиани Четвъртък, 28 Юни 2012 16:11 публикуван от Джулиани

  Много полезна статия, въпреки, че да чукна на дърво никога не ми се е случвало по време на път да имам проблем с колата, но все пак е добре човек не само през лятото, но и по принцип за предстоящо пътуване на по-дълго разстояние.

  Принципно до сега си проверявам колата за течове, скъсани връзки, маслото и антифриза.

 • Връзка към коментара Бисер Понеделник, 25 Юни 2012 13:51 публикуван от Бисер

  Освен прегледа на колата шофъорите трябва да си имат едно на ум и със скоростите. Тенденцията е, че катастрофите през лятото и зимата са най-много. Особено края на август, когато всеки тръгва да се прибира от морето и трафика е изключително натоварен.

 • Връзка към коментара Господин Димитров Неделя, 24 Юни 2012 10:36 публикуван от Господин Димитров

  Също така климатика трябва да е в изправност. Беше ми хубаво, когато зимата се счупи и духаше само топло, но сега при 30+ градусови жеги нещо не ми е кеф.

 • Връзка към коментара Иван Сряда, 20 Юни 2012 19:07 публикуван от Иван

  Полезна статия. Но нека не забравяме, че шофьора трябва да си знае автомобила и редовно да се грижи за него. Не трябва да се чака последния ден преди почивка и дълъг път да се проверява. Когато се грижим за автомобила си редовно и при първи признаци на нещо да се развали го оправим то ние може да разчитаме на колата си, а не да бъде просто един таралатник.

 • Връзка към коментара Блинки Вторник, 19 Юни 2012 21:54 публикуван от Блинки

  Време да се стяга и сега колата. Предстоят почивки и няма начин колата да е зле подготвена за пътувания.

  Като ми предстои изпълнявам няколко, смея да кажа, ритуално процедури:

  - Проверка на течности - масла, течност за чистачките, вода и подобни.
  - Проверка на думи, спирачки, окачване и всичко друго около возията.
  - Проверка на двигател, шумове, течове и всичко, което може да се сметне за проблем.
  - Проверка на светлини и други електроники.
  - Проверка на музика и ентъртеймънт в колата.
  - Проверка на запаси - храна, вода, сладко

  И това е основното. Всичко друго е лесно и ще си дойде на мястото.

 • Връзка към коментара Димитърчо Неделя, 17 Юни 2012 00:29 публикуван от Димитърчо

  За неприятната миризма, когато се пусне климатика, колега трябва да се смени филтъра, поне при мен така се реши проблема.

 • Връзка към коментара Тишо Четвъртък, 14 Юни 2012 08:50 публикуван от Тишо

  Много полезна информация има тук, за някои неща даже не съм се и замислял. Хубаво е да се прави такава профилактика, все пак това може да ни спаси в даден момент, дали от глоба или произшествие...

Leave a comment