10/10(8 гласа)
USB прахосмукачка за клавиатура USB прахосмукачка за клавиатура

Сигурно сте прочели поне едно изследване, където се твърди, че компютърната клавиатура е едно от най-мръсните неща в дома ни. Мръсотията по нея и броят микроорганизми се сравняват с тези по тоалетната чиния. Дори да не ви се вярва, но това е факт. Повечето съвременни домакинства притежават повече от един компютър, а много често компютър и лаптоп. Въпреки инвазията на лаптопите, много от нас съхраняват старите си файлове на някой забравен компютър. Освен това, професионалистите и геймърите предпочитат работата на компютър, като по-удобна и ползотворна. За новите лаптопи и таблети граници няма - вероятно може да ги намерите из цялата къща. Все по-често ще видите преносим компютър или малък таблет поставен направо върху кухненския плот.

Как така лаптопа и компютъра се цепат?

Клавиатура на компютърПовечето хора имат вече придобит навик за хигиена и измиват ръцете си след използване на тоалетната. Но, понякога кухнята и другите стаи могат да бъдат достатъчно мръсни, ако не и по-мръсни от баните. Подготовката на салата, месо за скарата, почистване на риба, отваряне на фурната са все обичайни действия в кухнята. Извършвайки тях обаче, може да получите известие във фейсбук, някой да ви пише в скайп или се налага да си прочетете електронната поща - само колко е лесно да си избършете на две на три ръцете и да обърнете внимание на лаптопа си. Друго благоприятстващо замърсяването на клавиатура е консумация на ядене директно върху нея. Ако имате малко дете нещата загрубяват. Присъствието на домашен любимец в стаята при компютъра или лаптопа е капак на всичко. Има достатъчно примери за това, как може да я изцапате или залеете с кафе, кола, чай... Микробиолозите са доказали, че мръсната клавиатура е носител на различни вируси и бактерии, например Е-коли.

Как да почистите клавиатурата?

С една дума клавиатурата на компютъра или лаптопа може да бъде замърсена отвъд всякакво въображение. Основното и най-важно е да превъзпитате себе си за някои хигиенни навици. Следващата стъпка е да изчистите и ако дори се налага да измиете клавиатурата. Не забравяйте да изключите компютъра разбира се. В офис и компютърните магазини се продават специални кърпички за почистване на бутоните. Избършете внимателно и процепите м-ду тях като за целта може да ползвате клечки за уши. Използвайте съвсем леко овлажнени антибактериални кърпички или предварително напоени с препарат или спирт.

За почистване на клавиатура на лаптоп може да използвате и USB-прахосмукачка. Чрез нея внимателно и нежно почистете процепите м-ду клавишите, понеже там трайно се настаняват трохи, боклуци, косми и т.н. Тази удобна и компактна джаджа за компютър се включва към usb порта и може да се съхранява спокойно във всяка чанта за лаптоп или някой шкаф. Такава джаджа може да си купите от Amazon. Освен това може да я използвате и за почистване на други компоненти - например видеокарта (How to clean graphics card - gpu)

Ако е непоносимо мръсна и тези методи са неефикасни, може да се наложи да я разглобите напълно и да свалите клавишите за по-добро почистване. В този случай удачно за ползване е остаряла четка за зъби и някакъв перилен прерарат. След всички тези дейности остава да изчакате клавиатурата да изсъхне напълно и да я сглобите правилно. А след това отново да спамите, чатите или работите.

Последна промяна на Събота, 04 Април 2020 17:27

15 коментара

 • Връзка към коментара HP Lino Вторник, 09 Април 2013 20:22 публикуван от HP Lino

  твърда четка за рисуване върши чудесна работа за почистването

 • Връзка към коментара Симеон Иванов Петък, 22 Февруари 2013 13:53 публикуван от Симеон Иванов

  И преди знаех, че клавиатурата се води един от най-замърсените носители на бактериии, но някак си човек не се замисля за това докато работи и се подава на всякакви волности, като хапване пред компютъра и какво ли още не. За почистването на клавиатурата, аз лично използвам антибактериални кърпички и сгъстен въздух, но идеята за usb прахосмукачка звучи много примамливо.

 • Връзка към коментара Mимс Петък, 01 Февруари 2013 14:10 публикуван от Mимс

  Много е трудно почистването на клавиатурата без специални аксесоари за това. Какво ли не сам пробвала, винаги остава мръсотия.

 • Връзка към коментара Моник Четвъртък, 24 Януари 2013 14:47 публикуван от Моник

  Отдавна имам такава прахосмукачка. Купих я с предубеждения, но се оказва че върши работа.

 • Връзка към коментара Мария Сряда, 14 Ноември 2012 09:13 публикуван от Мария

  От години купувам флакони със сгъстен въздух. Много са удобни и нямат негативно действие върху клавиатурата от типа на изкъртените копчета. Друг изпитан метод, който е особено ефикасен и за цялостно почистване на компютъра е една функция, която я има на повечето прахосмукачки - вадите маркуча от главното му място и го закачате малко по-надолу, където има опоменато място за "духане". За повърхността на копчетата ползвам тампон, намокрен в спирт, или най-простото - мокри кърпички. Навремето купувах и някакви специални препарати за почистване на клавиатура, но незнам дали все още съществуват. Ествено това са по-примитивните методи, достъпни за всички. А тази джаджа изглежда наистина интересна и функционална. Мисля да си поръчам една :)

 • Връзка към коментара Анес Сряда, 07 Ноември 2012 22:10 публикуван от Анес

  Ей, много интересна джаджа. Заслужава си да се пробва, пък и цената й е доста добра. Виждам, че доста коментатори са заявили интерес - някой взе ли си все пак? Какви са впечатленията?

 • Връзка към коментара Веселин Вторник, 16 Октомври 2012 20:45 публикуван от Веселин

  http://www.facebook.com/pages/Bright-Cleaner/333213670107515?fref=ts

  Тук може да намерите перфектното решение , ако по-горе посочените начини не действат.
  Брайт клийн е почистваща гъба , която убива бактериите и не осавя никакви следи.Почиства перфектно м/у копчетата и не е нужно да разглабяте клавиатурата.Може да бъде използвана 12 месеца.

 • Връзка към коментара Стоян Димитров Вторник, 18 Септември 2012 22:50 публикуван от Стоян Димитров

  Преди няколко дни си поръчах джаджата, изглежда доста полезна и се надявам с нея да не ми се налага да вадя цялата клавиатура или отделни копчета за да почистя добре лаптопа.

 • Връзка към коментара Цветелин Четвъртък, 13 Септември 2012 22:07 публикуван от Цветелин

  И аз съм вадил какви ли не трохи и боклуци от клавиатурата. Наистина такава прахосмукачка би ми свършила работа. А на какви ли цени са?

 • Връзка към коментара John Doe Вторник, 11 Септември 2012 07:34 публикуван от John Doe

  Полезна статия, но най-важното наистина е личната хигиена иначе нищо не може да спаси лаптопа, клавиатурата или монитора от мръсни или мазни лапички. М-ду другото всичко това за нечистотиите по клавиатурата се отнася в пълна сила и за компютърната мишка. Нужно е поне веднъж седмично да бъде почиствана и тя.

 • Връзка към коментара мДобрев Сряда, 05 Септември 2012 17:18 публикуван от мДобрев

  Трохи се вадят и с накланяне и малко по-силно почуване. Иначе.
  Трябва да се изгради навик за миене на ръцете преди и след използване на клавиатура. В интернет залите е ужас!

 • Връзка към коментара Джон Доу Неделя, 02 Септември 2012 14:34 публикуван от Джон Доу

  И на мен определено ми трябва такава USB прахосмукачка, и смятам да си взема в най-скоро време - да се почистя най-накрая :)

 • Връзка към коментара Викито Пенчева Четвъртък, 30 Август 2012 12:37 публикуван от Викито Пенчева

  Това твърдо не е вярно, питай клавиатурата дето наднича от кофата ми за боклук:) Изкъртих си едно копче докато се мъча да мина хубаво между копчетата, защото точно там се беше събрала най-много мръсотия. Сега вместо да имам чиста клавиатура, имам нова такава и 40 лв. по-малко в джоба.

  Според мен такава USB-прахосмукачица + микрофибърна кърпичка, за по сигурно, е оптималния вариант.

 • Връзка към коментара Станимир Петък, 24 Август 2012 14:36 публикуван от Станимир

  Други лесни начини за почистване на клавиатура на лаптоп има ли? Приятели са ми казвали, че и с обикновена прахосмукачка на по-малка мощност също става. Вярно ли е това?

 • Връзка към коментара John Doe Сряда, 22 Август 2012 15:36 публикуван от John Doe

  Точно такава прахосмукачка исках да си взема за да мога да изкарвам трохите от клавиатурата. Но накрая си взех лаптоп с ниски клавиши :)

  Освен с прахосмукачка може да се почиства и с микрофибърна кърпичка.

Leave a comment