Caralyze is ON

от Ангел Евтимов Петък, 14 Септември 2012 19:23
10/10(3 гласа)
Caralyze Caralyze Impress Media ©

Преди около година и малко, заедно със счетоводителите ни от СКК Делта Консулт - Цвети и Светльо, решихме да разработим съвместно проект, чиято идея и (за) съвместно партньорство дойде от тях.

Първоначалната идея бе да се направи сайт, който да може да сравнява не само техническите характеристики на автомобила, но и тяхното оборудване. Живеем в свят, в който все повече хора успяват да си закупят нов автомобил, било то и на лизинг, а качеството и количеството на оборудването към автомобила сформира може би 50% от цената му.

Решението за реализация на проекта не бе трудно, предвид страхотните бизнес и приятелски взаимоотношения между които имаме със „СКК Делта Консулт“. Повлия и това, че не успяхме да намерим качествен конкурент за сравнение на техническите характеристики и оборудванията на автомобили. Единствения сайт, който ни направи страхотно впечатление е британския What Car.

Следващите месец и половина – два (Август – Септември 2011 г.), преминаваха общо взето в ежеседмични срещи между двете фирми, като целта бе да се измисли какъв точно да е модела на сравняване на автомобилите и каква допълнителна функционалност да предлага.

Едно от най-трудните неща бе да измислим името. Минахме през какви ли не идеи, някои от които отдавна заети – CarBit, CarBiter, CarByte. След около месец умуване се стигна до избора Caralyze. Да, знам че е звучащо като Webnotize, но идва от друго - “car” + “analyze”, докато Webnotize - “web” + “hypnotize”.

Предварителна база данни

Така от около октомври 2011 г. започнахме разработването на сайта, чиято BETA версия стартира едва вчера. От декември месец пък започнахме обработването на информацията за новите модели автомобили – технически характеристики и оборудвания, която се попълни в над 8000 клетки в Excel и отне няколко стотици часа въвеждане на информация. Сега е момента да изкажа специални благодарности на Антон Атанасов и Георги Кръстев (който вече ни е стажант) по вбесяващото въвеждане на текст в Excel :X

Базата данни със старите автомобили ни отне по-малко време да се сдобием с нея, но до ден днешен не е синхронизирана цялата. Техническото време за което реализирахме BETA версията е около 1500 – 2000 човекочаса. Предстои ни обаче още много работа не само по завършването му, но и по поддръжката, обновяването и запълването му със качествено и уникално съдържание.

Използвани технологии

 • PHP & MySQL – обичайните заподозрени
 • HTML5 & LessCSS + CSS3
 • jQuery, TN3 Gallery
 • и много други малки, но полезни скрипотве

Интересни статистики

 • общия брой редове код е 194065
 • базата данни е с десетки хиляди редове
 • общият брой изображения до момента е над 22000 подбрани и обработани от Драгомир Димитров
 • общият брой изпълними файлове (.html; .css/.less; .php; .js) e 478 сътворени от Камен Йосифов
 • над 100 класа и 9200 функции писани на/от PHP/JS нинджата Даниел Донев

Няколко думи за функционалността на Caralyze

Сравнение на автомобили

Както вече разбрахте основната идея на сайта е сравнението между два и три автомобила. Това може да го направите, както от началната страница на сайта, така и от страницата за сравнение на автомобили. Имате възможност за избор на вид:

 • марка автомобил
 • модел
 • година на производство (или диапазон)
 • модификация
 • ниво на оборудване

С тези 5 стъпки се определя уникалността на един нов автомобил. При старите автомобили липсва ниво на оборудване по разбираеми причини.

Другите стандартни, но съществени части от сайта са новините и статиите, за които ще се грижат хора с опит в журналистиката и автомобилите, разбира се :)

Ревю на автомобил

Ревютата на автомобили са разделени на два вида: потребителски и професионални. Имената им говорят достатъчно. Потребителските ревюта на автомобили минават през задължителна модерация, а възможностите които предлагат са:

 • избиране на марка, модел и година от съществуващата база данни
 • рейтинг от 1 до 10 измежду 8 категории – дизайн; сигурност на пътя; усещане за простор; интериор; екстри; комфорт при шофиране; разход на гориво; цена/качество
 • свободен текст, описващ гледната точка на даващия ревю
 • прикачване на една главна и до 12 допълнителни изображения на автомобила

Автомобилният каталог е една от най-съществените части в сайта, т.к. обединява всичко около един автомобил – години на производство, модификации и технически характеристики, оборудвания, новини, статии и ревюта, интерактивна галерия от снимки и видео клипове. На база всички потребителски ревюта или самостоятелни оценки на автомобила се базира и неговия среден рейтинг, целящ да даде по-обща оценка за качеството му.

Галерия на автомобил

Автомобилите в каталога са разделени първо на „последни модели“, „стари модели“ и „всички“, след което на марки. В момента работим по определянето на класовете на всеки един автомобил – спортни, пикапи, високо проходими, SUV, мини-ван, среден клас, луксозни, компактни, малки и свръх малки. Това ще е обаче при някой от бъдещите ъпдейти на сайта.

Всеки регистриран потребител ще може да остави своя коментар, както на новините, статиите и ревютата, така и на конкретна екстра от оборудването на автомобила. Направихме го с идеята за по-ясна представа и различна гледна точка на различните екстри които предлагат нивата на оборудване. Модификациите пък са разделени на типа двигател – бензин, дизел или газ. За в бъдеще е планувано добавянето на хибридни и електрически двигатели.

В общи линии това е основното около сайта. Както тук, така и в сайта може да оставяте вашата обратна връзка относно неточности, грешки или нещо друго нередно което забележите. Ако ви хареса, може да се абонирате за бюлетина ни (върху който също работим), да станете фен във Facebook страницата на Caralyze или да ни последвате в Twitter.

Последна промяна на Сряда, 24 Октомври 2012 11:14

3 коментара

Leave a comment