Mall street - варненският Wall street

от Ангел Евтимов Четвъртък, 04 Март 2010 17:31
0/10(0 гласа)

Какви са приликите между Варна и New York City?

И двата града имат излаз на море/океан. И двата града се намират в източната част на държавите си. И двата града не са столици, но играят огромна роля в индустриалното развитие. New York City си има Wall street - улица на която са базирани основните икономически институции на САЩ, a Варна - Mall street, макар и да не е с такова сигнификантно значение в индустрията на България, или дори Варна (поне за сега). Названието ми дойде съвсем изневиделица, пътувайки по един от основните булеварди в града - Владислав Варненчик.

Първият мол на тази улица бе Mall Varna. Построен напълно около лятото на 2008г., този мол бързо успя да измести първия в града - Phoe Mall. Нищо не му липсва. Има си кино, боулинг зала, ледена пързалка (сега заменена с блъскащи колички), супер-маркет, една камара магазини (типично за повечето молове), детски кът и какво ли още не. За около 2 години си беше едно от често посещаваните места във Варна, основно от местните студенти. Заплатите си бяха високи - 600-700лв. за продавчки, имаше си забавления, всичко си беше окей. Малко преди да бъде построен обаче, започнаха строежите на още два мола - Grand Mall и Varna Towers. Да - и двата на същата улица. Е единият не точно, но се намира точно зад автогарата, която е на тази улица.

Varna Towers е почти завършен. Вероятно се очаква да отвори за лятото (нищо учудващо). Какво ще има във Варна Тауърс?

  • първия в страната въртящ се панорамен ресторант от веригата „Магнито”;
  • най-големия детски увеселителен парк;
  • първата у нас лицензирана хеликоптерна площадка върху сградa,
  • над 800 паркоместа,
  • много фешън магазини,
  • ресторанти и кафенета,
  • първокласни офиси и ...
  • гарантиран неповторим стил, качество и комфорт всеки ден!
 

Grand Mall - този, който не е точно на бул. Владислав Варненчик, е все още в доработки, но и той предполагам ще отвори около лятото. Води се, че ще бъде най-голям като площ - 150,000 кв.м, от които над 50,000 кв.м са търговските площи. В него ще отвори врати и хипер-маркет от веригата CARREFOUR. Ще има и още едно кино "Арена", не че другото ни е недостатъчно, но две е повече от едно :) Oстаналото е общо взето обичайното - магазини за модни дрехи и аксесоари, обувки, спорт и отдих, здраве и красота, детски стоки, стоки и декор за дома, подаръци и електроника.

Сега обаче идва питанката - за какво са й на Варна толкова молове? Първият почти се опразни. Освен когато има някоя премиера в кино "Арена", наплив от хора почти няма. Магазините са почти затворили, заради огромните наеми и ниските продажби. Развлекателната част не е чак толкова развлекателна вече. От къде ще намерят такава възвръщаемост в тези проекти за милиони, не знам. Поне ще красят града, който напоследък страда от доста недъзи - дупките по улиците, големият трафик и наводненията при проливен дъжд. Реално погледнато, улицата на която живея не е никаква улица, а си е баш река. Може и други да има, но средностатистически студент като мен, все още не се е натъкнал на тях.

 
Последна промяна на Четвъртък, 04 Март 2010 18:34

5 коментара

Leave a comment