0/10(0 гласа)

Най-сетне и аз намерих време да споделя мнението си след едно от най-масовите уеб събития за годината - SEO конференция 2010 организирана от Огнян Младенов и Мартин Христов.

В интерес на истината, успях да науча за нея, още преди да предприемат каквито и да е медийни публикации с медийните им партньори и още тогава реших, че ще присъствам задължително.

До последно не се знаеше, дали ще пътувам сам с влака (Варна <-> София) или с колата на nPocTak (човека с VPS хостинг-а). В крайна сметка пропадна пътуването с колата и остана първоначалния план с влака. Така след 8 часово дълго пътуване в пълен влак, в една доста голяма жега пристигнах в София сутринта към 6ч. и се запътих към Авто гарата, за една стабилна доза кафе, след което към 8ч. се запътих към Интер Експо Център София с 305, после със 114. След като пристигнах в Експо Център-а се запътих да си взема баджа. На етажа имаше вече супер огромната опашка, но пък се движеше доста бързо. След като се сдобих с баджа ми, се ориентирах към Зала 1, в която беше и откриването на конференцията от Огнян Младенов. От там посетих следните презентации:

 • 10:00-10:45 SEO за нови сайтове Васил Тошков - представи се много добре, макар и да му личеше, че се стъписваше от време на време предвид многобройната аудитория, но кой не го прави? Аз самият съм бил на подобно дереже и знам какво е. Макар и да ги знаех повечето неща, лекцията ми беше интересна. Друго си беше да го видя и чуя със собствените си очи и уши.
 • 11:00-11:45 SEO и Usability Калин Василев - много добра презентация. Личеше си, че има добри ораторски умения. А в самата презентация имаше няколко много забавни примера за Usability от които цялата зала (която беше доста препълнена) избухваше в смях. За съжаление не успях да се запозная с него, макар че сме общували няколко пъти онлайн, но следващия път обезателно.
 • 12:00-12:45 SEO за конкретен сайт Мартин Христов и Геннадий Воробьов, които правеха обстоен анализ и даваха предложения за оптимизация на сайт по евро програми. В тази лекция си личеше стабилното присъствие на фирми, които не са в сферата на уеб и SEO и искаха да придобият полезна информация в областта на SEO-то, което е доста радостно. 
 • 12:45-14:00 обедна почивка, в която се запознах с Калин Каракехайов, победителят от "Ипотпал" SEO състезанието, на който ударих едно рамо в последните дни и се оказа печеливш за него ход.
 • 14:00-14:45 SEO за конкретен сайт Васил Тошков и Огнян Младенов - тук правиха анализ на сайт за евтини самолетни билети Samoleti.net, който е правен от Иво Апостолов забележете - на Wordpress. Основният проблем на сайта е в темата, която е правена от RocketTheme (професионалисти в правенето на темплейти за Джумла!). Залата отново беше препълнена, а забавните моменти също не липсваха, особено тази с клипа на адреналинката
 • 15:00-15:45 Видове ефективност в интернет рекламата Мартин Попов - макар и да не се занимавам много с интернет реклама, имам доста добри познания, но въпреки това ми бе доста интересно и необходимо да слушам презентацията. В нея не съм съгласен само с mail-маркетинга, който няма никакво бъдеще в българия според мен. Силата в последно време е Facebook и социалните мрежи/медии и силно таргетираната контекстна реклама.
 • 16:00-16:45 От оптимизация за машини и алгоритми към оптимизация за хора Мартин Линков - както и очаквах, човека си е доста навътре в социалните мрежи. Презентацията отново ми бе много интересна, макар и да не съм много голям twitter фен, беше основно насочена натам. Оказва се, че бъдещето няма да е в SEO а в социалните мрежи, където хората могат да търсят информация в реално време. Интересно изложение, да видим ;)
 • 17:00-18:30 Дискусия и въпроси с участието на всички лектори на SEO конференция 2010 - тук имаше няколко доста скандални въпроси, изказвания и прочие от публиката. Имам чувството, че очакваха в рамките на няколко часа и за 48лв. да научат всичките тънкости в SEO оптимизацията и да им се отговори на всички въпроси. Но се очакваше. Все пак, не ги упреквам. Имаше някои въпроси и отговори на лекторите, които се разминаваха малко, но това се дължи на личната преценка на всеки лектор.
 • 18:30 - 22:30 Ядане и пиене на "жива бира", уиски и митична украинска водка, която е била открадната на конференцията (за която се пише в почти всеки един от блоговете, отразил конференцията и кръчмата. Трябва да й спретнат един блог и да го линкнем от всички блогове с "украинска водка" или нещо от сорта :D) в "При кмета". Там се запознах с Иво Апостолов, Едуард a.k.a 3Dweb, Мартин Христов, заедно с Калин и няколко момчета от "предприемачите", с които пихме на една маса. Обслужването беше малко под критика, но въпреки това се събрахме над 50-на човека и беше голям фън.
Та това е от мен за конференцията. Утре ще пусна няколко снимки (да има за цвят) от телефона, че още не мога да си поема дъх. Голямо пътуване му ударих тези дни, но определено си заслужаваше :)
Последна промяна на Понеделник, 27 Юни 2011 18:57

2 коментара

 • Връзка към коментара favorit-klimatici Сряда, 22 Септември 2010 20:50 публикуван от favorit-klimatici

  общо взето като слушам по тези конференции, говорят само общи неща, ...според мене нищо съществено

 • Връзка към коментара Zaya Сряда, 16 Юни 2010 20:55 публикуван от Zaya

  Специално аз научих много неща от презентацията на Васил Тошков - SEO за нови сайтове :)

Leave a comment