5.6/10(5 гласа)

Вчера имахме повод да се разходим няколко човека от Варна до Сливен през Шумен. На отиване минахме по път №73 (обозначен с жълто на снимката) който беше в окаяно състояние. Но темата не е за него, защото все пак е второкласен път, а като се има предвид какви са ни магистралите и първокласните пътища, е напълно в реда на нещата да е зле. В участък от порядъка на 30-на км. дупките бяха повече и от улица претърпяла бомбардировка, а скоростите се се сменяха от 1-ва на 2-ра през няколко секунди и това в рамките на час и нещо.

Varna-Shumen-Sliven

Както и да е. Стигнахме благополучно до Сливен, без особено поражения по колата. Интересната част идва навръщане обаче. Главни герои отново сме ние, но този път по ПЪРВОКЛАСЕН ПЪТ №7. Решихме да поемем по него, след като ни е по-пряк, а и след случилото се по №73, където не видяхме и жива кола, решихме да си изпробваме късмета със пътя през Върбица (Върбишки проход). Уви, не излязохме късметлии. Единственото хубаво нещо по пътя е обкръжаващата го природа, на която доста й се възхищавах.

След като свихме от път №6 към път №7, се забутахме малко, като продължихме към Котел, но се усетихме навреме и минахме през с. Медвен, което беше доста симпатично. Веднага след селото, пътят беше колкото за една кола, не беше много осеян с дупки, но не можеше да се кара спокойно и нямахме търпение да се качим на №7. Веднага след края на пътя, обаче останахме втрещени след гледката. Прилагам няколко видео клипа за да придобиете частична представа какво представлява пътя.

Както се вижда по пътя има място едва колкото за една кола, а не е така нареченият "път с дупки", а дупки с тук-таме асфалт. Цяло чудо е, че колата не се разчекна, като добавим и това, че бяхме 4-ма мъже в нея. И това се води първокласен път? След като се прибрахме вечерта благополучно, се порових малко в Интернет за информация за пътя. Оказа се, че Върбишки проход е бил спрян на 23 Декември, 2008г. и е бил преустановен на 8 Април, 2009г. Някой може ли да ми отговори защо е бил отворен изобщо? Да не говорим за състоянието, при положение, че това е един от двата основни възела по оста Сливен - Шумен, а и вече споменах за качеството на другия път. Малко след като излязохме от Върбишки проход, видяхме една кола, която вероятно ще направи същата грешка като нас, но не успяхме да ги предупредим. Така че, ако имате път от там, по-добре пробвайте някой друг, ако не искате да рискувате да си повредите колата.

Последна промяна на Петък, 18 Юни 2010 16:48

14 коментара

 • Връзка към коментара Радослав Илиев Четвъртък, 05 Юли 2012 19:32 публикуван от Радослав Илиев

  Добре познавам въпросния път, защото всяко лято ми се налага да минавам по него няколко пъти. След Медвен се минава през Садово и още малко до прохода. Всъщност от много време е доста разбит и дори рискован /не знаех че се води като първокласен/, но тази година малко са го позакърпили. Странно е, че не сте се разминали с някой трактор по пътя - ето тогава наистина трябва да си доста добър шофьор за да направиш такава маневра на толкова тесен път :) Иначе Котел - Омуртаг си остава най-добрия избор за преминаващите от там. За тази година е обещано от местните кметове, че ще се разшири пътят за да стане наистина първокласен, но ще видим...

 • Връзка към коментара ark_1 Вторник, 03 Юли 2012 10:45 публикуван от ark_1

  Направихме същата грешка още през 2005 година. Миналата година обаче (2011) обаче пак решихме да минем, за да видим да не би да са го ремонтирали. Нямаше такъв филм. И двата пъти състоянието му беше същото, каквото се вижда на клиповете тук. Няма ли да вземат да го оправят този път? Освен, че е добра връзка от южна за северна България, той е свързан с нашата история. Точно поради този повод решихме да минем през него преди 7 години. През 811 г. хан Крум разгромява армията на император Никифор във Върбишкия проход. Също така природата е много красива. Тези, които са минавали, вероятно са забелязали, че до най-високата точка на прохода има едни локатори на военните с куполообразна форма. Аз съм наблюдателен човек и съм забелязвал много пъти, че тези локатори се виждат от Карнобат, от "Карандила", от пътя между Котел и Омуртаг, от язовир "Тича" и др. Заради това миналото лято решихме отново да се пробваме по "хубавия" път, надявайки се да открием някъде хубава гледка. За съжаление достъпа до локаторите е строго забранен, но спряхме на едно място до пътя да погледнем на юг и наистина гледката беше хубава - от Карнобатското поле до Сливенския балкан. Гореспоменатите неща нямат връзка със състоянието на пътя. Това са според мен причини, заради които си заслужава да го ремонтират. В къщи имам доста карти на България. Истината е че на различните карти пътят е означен по различен начин. Например на картата на издателство Domino от преди няколко години е показан като първокласен. На "Картография" ЕООД е второкласен. На datamap е третокласен. Скоро обаче взех на Domino и там са си поправили грешката-пътят е означен в много лошо състояние. И все пак показанията на картите са оправдани тъй като Върбишкия проход е част от РЕПУБЛИКАНСКАТА МРЕЖА С НОМЕРАЦИЯ 7 (Лесово-Ямбол-Петолъчката-Шумен-Силистра). Държавата е отговорна за него, но нищо не прави. Ако е ремонтиран водачите на коли, камиони, автобуси и др. ще спестят километри (в момента масово се заобикаля по съседните Котленски и Ришки, които са в сравнително добро състояние), нерви и няма да си изпочупят автомобилите. Само че кой да го направи - Бойко се хвали, че строи магистрали, а не обръща внимание на други пътища като този например. Хубаво е кадрите да се изпратят до министерството на транспорта, за да се види в какво състояние е републикански път.

 • Връзка към коментара Атанас Вторник, 29 Май 2012 20:54 публикуван от Атанас

  И аз се излъгах да мина през прохода на 27.05.2012 г. Имаше 2 табели с надпис "отворен". Мога да ви кажа, че положението в момента е още по-зле, от колкото изглежда на клипчетата.

 • Връзка към коментара Чико Понеделник, 26 Септември 2011 20:43 публикуван от Чико

  По пътя N:7 минах днес - 26.09.11, (който мисля че трябва да се прекръси на N:666 ) Искахме да минем по другия проход на N:73 който се наричал "Ришки Проход" , но наши приятели от Шумен ни казаха че този е ужасен да пробваме да минеш през Върбишкия ... Сега и аз почвам да пиша, където намеря по темата с ГОЛЕМИ БУКВИ НЕ МИНАВАЙТЕ ОТТАМ !!! , освен ако не сте със Джип обичате offroda и имате 2,5 часа излишни - толкова ни струва нашето "любопитство". Както каза моя колега трябва да има табели "Върбишки проход - затворен целогодишно - само за offroad"!!!

 • Връзка към коментара sisana Неделя, 14 Август 2011 11:59 публикуван от sisana

  И ние вчера се объркахме да минем от там. Едни 10 км ги минавахме час и половина. Ама видяхме циганска сватба с хамър-лимозина. Явно те властват вече там :(

 • Връзка към коментара Гост Петък, 05 Август 2011 19:16 публикуван от Гост

  По пътя минах вчера - 4.08.11, търсех прохода през Омуртаг и Котел, но... Сега пиша, където намеря по темата - Не минавайте оттам, освен ако не сте екстремни off road фенове. Все си мислех, че по-лощо не може да стане и пътят ме опровергаваше. Добре, че нямаше движение, разминаването щеше да е чудо. Представа си нямам кой позволява да има табели "Върбишки проход - отворен"

 • Връзка към коментара Димова Четвъртък, 04 Август 2011 09:13 публикуван от Димова

  ако си мислиш, че този проход е "дупки с тук там асфалт", то тогава ти препоръчвам прохода Твърдица -Елена ! Там си е само "дупки с тук там чакъл" :) Така се опознава страната

 • Връзка към коментара Пътешественик Сряда, 13 Юли 2011 18:30 публикуван от Пътешественик

  Амчи брато мноого ти е стара картата , ако погледнеш една нова ще видиш че този проход е заебан и е маркиран като 3-4 категория . Хубавият път е през Котел и Омуртаг

 • Връзка към коментара hristo Вторник, 05 Юли 2011 17:12 публикуван от hristo

  Мислихме да минем оттам, но се отказахме. Благодаря за инфото! Да добавя и коментара: Знаете ли, пичове къде ни е проблема на нас? Проблемът е, че всички несгоде ги обръщаме на ирония. Това в Германия не само, че няма да му се смеят и иронизират, а ще излязат и ще блокират направо важни пътни артерии, отговорни държавни институции и т.н. Просто вече 21 години си търпим тая гад и само си иронизираме, в такива ценни блогове като този, по телевизиите и това е. Затова - ще си останем зле още 210 години, че и по-зле. Поздрави и още веднъж благодаря на момчето за ценната инфо!

 • Връзка към коментара Niki Понеделник, 09 Май 2011 18:07 публикуван от Niki

  :) нещо може да сте объркали това може да е Офф роуд маршрут

 • Връзка към коментара Койчо Четвъртък, 05 Май 2011 19:23 публикуван от Койчо

  Това повече прилича на горска пътека. Утре ще пътувам за Преслав от Бургас, но май ще заобиколя...

 • Връзка към коментара Zaya Сряда, 01 Септември 2010 22:06 публикуван от Zaya

  Яко оффроуд :) Трябва да вземеш и една пушка, и да се запазиш с бренекета, че може да изкочи някой глиган от тези храсталаци :)

 • Връзка към коментара Хороскоп Неделя, 29 Август 2010 07:23 публикуван от Хороскоп

  Баси гадния път

 • Връзка към коментара Yosifov Петък, 18 Юни 2010 14:31 публикуван от Yosifov

  или "Как да оцелееш по пътищата в родна България"

Leave a comment