SEO vs. Social media optimization

от Ангел Евтимов Вторник, 22 Юни 2010 13:31
0/10(0 гласа)

Напоследък ми се наложи да направя няколко допълнителни twitter и Facebook интеграции към няколко сайта и се замислих за големия спор SEO vs. SMO (макар SEO vs. PPC да е по-голям :D), който наподобява редица други спорове в уеб средите, като:

 • SEO vs. Social media optimizationWindows vs. Linux;
 • php vs. perl;
 • бази данни vs. файлови данни;
 • facebook vs. twitter;
 • iPhone vs. xPhone;
 • Wordpress vs. Joomla;
 • и др.

Колкото и да съм поддръжник на SEO, не мога да отрека ефекта от една SMO оптимизация. Някъде в блога на Огнян Младенов бях чел една статия в която бе посочено, че 2/3 от трафика идва от търсачките, а останалата 1/3 от друг вид оптимизация или директен трафик. Статията бе някъде от началото на 2009г., а в последно време нещата се изменят доста и в бъдеще мисля, че трябва да се обръща по-значително внимание и на Social media optimization. Разбира се, по таргетираност SMO не може да се сравнява със SEO, където е безспорен лидер, но по отношение на трафик нещата започват постепенно да се променят и това се спомена дори и от Мартин Линков в лекцията му на SEO конференцията -  "От оптимизация за машини и алгоритми към оптимизация за хора".

С все по-мащабното навлизане на Twitter и Facebook, значителен процент от трафика на сайт, използващ мащабно предлаганите услуги от коя да е от двете социални мрежи, е именно точно от тях. А и по този начин, ако съдържанието е интересно, съвсем лесно може да се създаде viral marketing с няколко прости усилия.

Както споменах по-горе, последния ден се занимавах с малко Facebook интеграции в социалната мрежа за студенти, като добавих "Like" бутона на Facebook в секцията с видео клиповете. Сайтът, макар и на почти 10 месеца, не може да се похвали с мащабно SEO, най-малкото защото освен sitewide линкове от 10-20 сайта, не е прилагано нищо друго. Но съвсем скоро мисля да се захвана по-стабилно и със SEO оптимизацията. Та, по въпроса ...

Ефектът от подобен бутон? Ако разполагате като нас, с що-годе развита фен страница, на която можете да публикувате интересен материал от сайта ви и си докарате солиден еднократен трафик, то сега имате възможността да увеличите този трафик значително. Защо? Предполагам ви е ясно, какъв е ефектът от Like бутона и как при "харесване" вашата страница и материал се появяват във Фейсбук профила на потребителя натиснал бутона. Това води до екстра трафик и до въпросният вирусен маркетинг, за който вметнах по-нагоре.

Нещата са сходни и с Twitter, на който все още не съм чак толкова голям почитател, най-малкото защото още не е настанал бум в България, макар и да се забелязва значително увеличение на българските му потребители.

Това е един малък пример за плюсовете от подобна оптимизация, а си представете ако се захванете по-сериозно и използвате поне 50% от наличните технити за SMO оптимизация, какво бихте могли да постигнете.

Кое е по-добре от SEO и SMO трудно може да се каже, но използването на двете техники във времето в което живеем сега е неизбежно, за това вместо да се спори кое е по-добре, да се наблегне на използването им.

Последна промяна на Понеделник, 27 Юни 2011 18:57

6 коментара

 • Връзка към коментара Марина Събота, 28 Август 2010 14:42 публикуван от Марина

  SEO е основа. SMO също е важно, но SEO е на първо място

 • Връзка към коментара Георги Събота, 31 Юли 2010 12:46 публикуван от Георги

  Ползвате ли плугина за кеширане?
  При мен като го пусна и сложа бутон "like it"
  Отчита само първата гласувана публикация

 • Връзка към коментара Ангел Евтимов Събота, 31 Юли 2010 06:50 публикуван от Ангел Евтимов

  В процес сме на обновяване на версията на JomSocial и има някои проблеми с fconnect, които гледаме първо тях да отстраним :)

 • Връзка към коментара Георги Четвъртък, 29 Юли 2010 21:19 публикуван от Георги

  Аз вече не вижам бутона във видео клиповете, явно ефекта му е бил краткотраен

 • Връзка към коментара Ангел Евтимов Вторник, 20 Юли 2010 08:03 публикуван от Ангел Евтимов

  Е ако става въпрос за търсачка и Facebook, тогава дали няма да е SEO? Или най-вероятно ще се измисли ново понятие специално за Facebook :)

 • Връзка към коментара Маг Студио Уеб Дизайн Вторник, 20 Юли 2010 06:28 публикуван от Маг Студио Уеб Дизайн

  Разбира се, че не може да се каже кое е по-добре от SEO и SMO. Комбинацията от двете винаги е най-доброто решение и почти винаги се препоръчва от консултантите.

  Някои консултанти твърдят, че постепенно SMO ще измести SEO, особено с новата търсачка на Facebook, която тепърва предстои да бъде доразработвана. Както винаги, времето ще покаже.

Leave a comment