10/10(3 гласа)

SEO конференция 2011

Честно да си призная, не отидох на SEO конференция 2011 с някакви сериозни очаквания, предвид че съм достатъчно опитен в областта и предвид че няма какво толкова различно да се каже, спрямо миналата SEO конференция 2010. За мое щастие, колкото по-малки очаквания имаш, толкова по-доволен ще си накрая. Започвам ги по ред на посещение:

Иво Апостолов - много добра теоретична презентация за микроформатите и микроданните. За съжаление няма и как да е практическа, предвид че в България наистина няма много такива резултати. Аз самият си играх миналото лято с микроформатите за събития hCalendar, но ефект нулев и до ден днешен. От презентацията на Иво обаче, разбрах че трябва да се направи събмит в Google от ето тук. Сега отново ще тръпна в очакване за резултат :)

Геннадий Воробьов - добра презентация (и практическа) на Yazzle. Успя да ме навие да си го купя, макар че отдавна се канех, но сега категорично ще си го купя :)

Пламен Русев - интересна лекция за маркетинга в социалните медии и мрежи, за маркетолозите и маркетьорите може би още по-интересна, но не е много по моята част.

Евгени Йорданов - също интересна и добре презентирана лекция за социалните мрежи като част от SEO, но някак си имах очакване да се поговори малко повече за SEO или да се интерпретират малко по-обстойно думите на Мат Кътс от това видео, а не просто да се покажат в една таблица, макар и да е практично. Много добър завършек с видеото на Шпиглер акулата :)

Борислав Арапчев и "Мобилната версия - плюс за SEO оптимизацията" - за тази лекция имах най-голям интерес, може би защото в периода на Август 2010 и Януари 2011 се сблъсках сериозно с това предизвикателство, написах магистърска теза за мобилните уеб сайтове и имах, така да се каже - солидна и прясна практическа и теоретична информация по въпроса. Очквах доста повече практически неща, отколкото чисто теоретични, както и много пропуснати ценни съвети. ГОЛЯМА грешка за мен бе като спомена, че има няколко сайтове в който страница от мобилната версия е по-напред в SERP от страница в настолната версия на сайта. Правило #1 при мобилните сайтове е или да се спрат от индексиране за да се избегне duplicate content, или да се наслагат rel canonical на всички страници. Другият пропуск е, че не спомена за мобилният валидатор на w3 който според мен е най-добрият източник на информация за това как да направим/подобрим един мобилен уеб сайт.

Васил Тошков - чудесна презентация, много добре синтезирана инфорамция, добро включване за HTML5, с който натрупа доста опит за последната година и от когото черпя много информация. Доста по-малко притеснен бе от миналогодишната SEO конференция, която буквално откри с първа лекция.

Калин Каракехайов - черешката на SEO конференцията, мастъра на сателитите, човека "линк билдинг" в България и победителят от последното SEO състезание. Много добри практически съвети и начини как да се сдобием с линкове. Много от нещата които знам съм ги научил от него. Марто и Огнян не са сгрешили като са го поканили за лектор.

Завършека на конференцията бе добър. Имаше награди, имаше и въпроси към всички лектори, имаше и очаквано включване от Стеник, предвид дискусията във форума на WebmasterBG. Презентациите от SEO конференция 2011 може да намерите по блоговете на лекторите или в един чудесен български StartUP - Slides.bg

Толкова от мен. Догодина по същото време ;)

Последна промяна на Понеделник, 27 Юни 2011 18:50

3 коментара

 • Връзка към коментара Аднан Расим Вторник, 01 Януари 2013 22:52 публикуван от Аднан Расим

  За други незнам, обаче аз останах впечатлен в известна степен. Не можах да присътвам в конференцията, но благодарение на хората, които споделиха отзивите и пречатленията си, научих доста нови работи, трикове и съвети.

 • Връзка към коментара Кипо Петък, 13 Юли 2012 13:04 публикуван от Кипо

  Здравейте. Имате ли представа дали ще има конференция 2012 и дали е свободен входа за посетители, или трябва да получиш някакъв проспуск или покана. Благодаря

 • Връзка към коментара Евгени Йорданов Понеделник, 30 Май 2011 08:09 публикуван от Евгени Йорданов

  Благодаря за обратната връзка, Ангел. Ще го имам предвид, друг път когато става въпрос за SEO и социални мрежи. А ако искаш да свалиш презентацията, където има и таблицата и всичко останало от което би имал нужда тук: http://t.co/O8tRyK3

  Поздрави!

Leave a comment