10/10(1 гласа)
Link building Link building

Статия, написана от

В настоящата публикация искам да задам 4 елементарни SEO въпроса и да оставя моя коментар за всеки един от тях. Смятам, че ако по време на linkbuilding всеки един колега оптимизатор успее да си отговори сам на всеки един от тях, би се получило по-добре за сайта му.

 1. Сайтът от който взимам линк, релевантен ли е на тематиката на моя сайт?

Представете си, че Google не съществува! Знам, че е трудно да си го представите, но все пак. Ако търсачката Google не съществува, как хората биха достигнали до Вашият сайт? Най-вероятно това ще се случи след като са кликнали на някой линк в някой друг сайт близък до тематиката на Вашият сайт. Ако имате сайт за дограма, едва ли ще очаквате хората да посетят сайт за туризъм и да Ви намерят там (да намерят Вашият линк). Логиката на Google е такава и въпреки, че може да се оспори до колко това е актуално или правилно, релевантността е важен фактор на който Google държат.

Дори в Google Webmaster Tools, когато анализирате Ваш сайт, и ако искате да видите връзките към сайта си, трябва да кликенте на Трафик / Връзки към сайта Ви. Още един намек от Google, че връзките са създадени с цел трафик, с цел да си клика по тях и да са полезни на хората, а не просто да ги има и да са видими само от търсачката.

 1. Линкът който взимам изглежда ли натурален?

Целият процес SEO е един голям театър, в който ние лъжем публиката (Google). И друг път съм говорил за манталитета на българина, но в България никой няма да ти сложи линк ей така. Натурални връзки може и да съществуват някъде на запад, но не и тук. Въпреки всичко, Google не ги интересува, че сме такива егоисти и си пазим линковете (само Бог знае за къде ги пазим). Техният алгоритъм работи по следният начин:

Ако един сайт има страхотно съдържание и дава отговори на въпросите на търсещите потребители, то те ще говорят за този сайт в своя сайт/блог/социален профил. И това принципно е начина по който фукнционира World Wide Web. Колкото повече хората говорят за сайта ни - толкова по-добре ще се отразява това в класирането му.

Този метод обаче може да оспори дали е правилен. Бих казал и да и не.

Но ние SEO-тата сме се научили да бъдем артисти и да лъжем търсачката. Да, ние лъжем търсачката, не работим с нея. Няма как да работиш с нея. Тогава нямаше да има понятие SEO, а само копирайтинг.

Google обаче си имат алгоритми, които много добре откриват кои линкове са манипулативни и кои натурални. Точно за това трябва да бъдем по-хитри от тях и да създаваме само такива връзки, които изглеждат 100% натурални. Ако се опитвате да добавите линк, който не изглежда натурален (да е добавен от съвсем непознат човек) по-добре не се занимавайте.

 1. Сайтът от който взимам линк полезен ли е за потребителите?

Няма как да не разкажа и за добавената стойност. Всеки един материал в Интернет може да има или да няма добавена стойност. Например, ако четете статии от някоя артикъл директория в повечето случаи ще четете поредния безсмислен текст, наситен само с ключови думи. Тези статии нямат никаква добавена стойност. Не са полезни за посетителите и предполагам, че баунс рейта в тези сайтове е висок.

От друга страна, ако създадете наистина готино съдържание и го публикувате в някой авторитетен блог, който има своите читатели и донякъде успеете да ги убедите в това, което казвате или пък давате отговори на техни въпроси, то тогава този материал ще има добавена стойност. Предполагам, че всеки човек го е усещал някак си. Статии с наистина голяма добавена стойност са тези, които се публикуват в SEOmoz. Google също разбира това. Не знам как го правят, но го правят!

Линк в статия с голяма добавена стойност е много, много силен!

 1. Сайтът от който взимам линк използва ли се масово за linkbuilding и от други колеги SEO-та?

Още ли ползвате директории, сайтове за обяви, каталози и букмарк мрежи с цел SEO? Ако отговорът Ви е “да”, то съветвам ви да спрете!

Тези сайтове вече изгубиха своята ефективност! Прекалено много хора започнаха да се занимават със SEO (не казвам, че е нещо лошо) и както обикновенно става - по утъпкания път е най-лесно да се върви.

Проблемът дойде от там, че утъпкания път стана прекалено утъпкан и дори вече не прилича на път. Надявам се, че разбрахте метафората ми.

Спомням си лятото на 2011г. когато участвах в SEO състезанието “аквичоп”. Тогава си бях купил един туул с който за 20 минути събмитвах линк в над 50 букмарк мрежи, като във всяка пишех спиннати заглавия и описания. Тези тактики за времето си вършеха чудеса! След всеки един събмит, всяка една публикация се изстрелваше. Главната страница от сайта ми се появи веднага на 2-ро място след като бях направил събмита по социалки. Малко по-късно отидох на първо място и се задържах там около 2 седмици. След това паднах на 2-ра позиция и през цялото време на състезанието бях 2-ри. На финала направих една малка грешка, която ми отне второто място и се задоволих с бронза :)

Бяха хубави времена! Сайтовете в които можеше да се добави безплатен линк не бяха толкова наспамени, а и Google имаше по-добро мнение за тях.

Но това беше през 2011г. Сега имаме нови животни в зоопарка и трябва да се съобразяваме с тях.

Андрей Димитров се занимава със SEO от 2009г. насам и споделя своя опит в SEO блога си. Основател е на Wickeble.com, в който пише ревюта на Android приложения, уеб инструменти и софтуер.

9 коментара

 • Връзка към коментара Ангел Неделя, 15 Септември 2013 10:56 публикуван от Ангел

  Така е, преди време се правеше много лесна оптимизация а сега трябва да се внимава много.

 • Връзка към коментара Георги Иванов Понеделник, 05 Август 2013 16:57 публикуван от Георги Иванов

  Аз се чудя гоогле вече за какво не наказват.
  Наказват за форумни подписи, за субмит в диектории и букмарк сайтове. Наказват сателитките, наказват вече и гост блоговете и прес релизийте с ключови думи. Та кажете как да вземен линк от чужд сайт

 • Връзка към коментара Вико Петък, 28 Юни 2013 07:27 публикуван от Вико

  Само като си помисля как преди 1-2 години с един пакет социалки и директории се изтрелвах в топ 5 за средно-конкурентна ниша в бг :)) в момента не отчитам почти никакво раздвижване след една такава гимнастика.... things will never be the same

 • Връзка към коментара Vasil Сряда, 15 Май 2013 08:07 публикуван от Vasil

  Мен лично най-много ме дразнят публикациите/статиите в блогове без всякакъв смисъл и съдържание, или както ги наричаш ти без добавена стойност. Четеш и не научаваш нищо ново. Но според мен тези директории/блогове се самонаказват, защото по този начин отказват хората да ги посещават.

 • Връзка към коментара Веско Марков Понеделник, 06 Май 2013 06:55 публикуван от Веско Марков

  Андрей, да, това го установих вече, но пък от друга страна не всеки оптимизатор може да се обосновава добре, да пише уникални и оригинални текстове, които и да са грамотно написани. Особено силно важи това за статиите в директориите, които ако имат висока доза оригиналност смятам, че все още влияят много на тръста на сайта.

 • Връзка към коментара Андрей Димитров Събота, 04 Май 2013 10:31 публикуван от Андрей Димитров

  @Веселин Марков, защото линковете от подобни тип сайтове са общодостъпни и общонаспамени. Сметни колко изходящи връзки дава един такъв сайт на ден.

  И когато всеки оптимизатор тръгне да ги използва (както отдавна вече се е получило), те вече нямат никаква тежест, губят влиянието си.

  Google съответно разбират за каква цел са създадени и занулява тежестта на всяка подобна спамилка.

 • Връзка към коментара Веселин Марков Понеделник, 29 Април 2013 08:11 публикуван от Веселин Марков

  Статията е полезна, само не ми е ясно защо смяташ, че линковете от обяви и директории за статии не са полезни. Все още имат тежест тези линкове, стига да знаеш как да ги оформиш и да си оригинален и уникален...

 • Връзка към коментара Добромир Панов Вторник, 23 Април 2013 18:19 публикуван от Добромир Панов

  Браво! Много добра статия, много точна и много важна за всички!

 • Връзка към коментара Adolini Вторник, 23 Април 2013 08:48 публикуван от Adolini

  Вау! Много готина статия. Ами ти сам си отговорил на всички въпроси, така че само искам да добавя нещо към 1-вия въпрос. Ако Google не съществуваше, пак щеше да има SEO, но хубавите и качественните сайтове щяха да са с километри назад в SERP-а. SEO винаги ще има, както и опити за манипулиране, защото хората винаги търсят.

Leave a comment