За chitanka.info

от Ангел Евтимов Събота, 26 Юни 2010 10:19
0/10(0 гласа)

Време беше и аз да изкажа подкрепата си за Chitanka.info. Хората от ГДБОП явно си нямат друга работа, щом се занимават с такъв род дейности. Идеята на Читанка.инфо не е нито да печели, нито с каквато и да е друга търговска цел, а просто да даде онлайн достъп до призведенията, такъв, какъвто имат не повече от 10-на легални библиотеки в България, и то само ако имате ЗАПЛАТЕНА членска карта. С какво сайтът е по-различен от прословутия пазар на "Славейков", където сигурно има повече пиратско съдържание отколкото Арена, Замунда и Читанка.инфо взети заедно?

Когато Ботев и Вазов са писали произведенията си, те са ги писали за да бъдат четени от народа, а не за да бъдат продавани. Вместо да се борят с безобидни неща, ГДБОП да се съсредоточат върху истинските престъпници, а не тези, които се опитват да дадат достъп до едно от големите блага за човешкия вид - книгите.

Тъжно ми стана от този факт! Това е още едно показателно действие, което затвърждава, че всичко в държавата ни е с главата надолу. Още повече и самия аз съм изпитвал подобни проблеми по отношение на въпростното "авторско право", публикувайки лекции, упражнения и други материали, които НИЕ сме записвали по време на часовете, знания за които сме си плащали и знания които сме интерпретирали по собствен начин, а така и не намерихме одобрението на основната камара преподаватели в университета. Но упорито продължавахме напук на всички, да добавяме колкото се може повече съдържание, което със сигурност е било в полза на много хора.

Така или иначе, сайтът на Читанка.инфо ще съществува отново. Дори от тази акция може да се извлече полза, а тя е безплатната реклама по една камара медии, блогове и форуми. Така повече хора ще разберат за огромният ресурс от книги до който ще могат да достъпват през Интернет.

Последна промяна на Четвъртък, 08 Юли 2010 18:22

Подобни статии (по етикети)

4 коментара

 • Връзка към коментара Доставка на цветя Сряда, 26 Януари 2011 14:56 публикуван от Доставка на цветя

  Акцията срещу читанката лека полека се забрави, но изявите на Яворчо край нямат. Той така профилактично през 6-7 месеца напомня за себе си...

 • Връзка към коментара fristys Четвъртък, 15 Юли 2010 11:33 публикуван от fristys

  Вместо да гонят истински престъпници са тръгнали да гонят най-безобидни и безвредни сайтове, които всъщност помагат на хората...срам нямат тези хора.

 • Връзка към коментара Златоживка Здравкова Събота, 03 Юли 2010 19:08 публикуван от Златоживка Здравкова

  Не отнемайте прекрасния свят на книгите и не опошлявайте благородната роля на Читанка и нейните създатели. да си спомним Паисий Хилендарски, който обикаляше градове и села да чете пред слушателите си (безплатно!) Историята. А колко хора доброволно и безплатно преписваха тази свята книга.... Оставете възрожденскиата искра да светлее и в ежедневието ни!

 • Връзка към коментара Четящият между редовете Петък, 02 Юли 2010 16:35 публикуван от Четящият между редовете

  Някой претендира за нещо (загуби за МИЛИОНИ), друг оспорва законността (не била библиотека). Аз ще кажа (напиша) следното: помагах като доброволец и ще помагам като доброволец до момента в който не се комерсиализира.

Leave a comment